På gång

Här ser du vad som händer inom ramen för Skogsmuseets och till viss del Gammplatsens verksamhet.

Foto från berättarföreställningen om Flottarkungen Johan Fredriksson, framförd av Mikael Jakobsson.

17 juni 2017 till 1 oktober 2018

Utsikter - så långt ögat når

I Skogsmuseets nya utställning har utsikterna huvudrollen. Vi får veta hur utsikten blev ett semestermål och trycktes upp på vartenda vykort, hur utsikter haft praktisk användning i olika sammanhang. Vi kan ta del av hur resenärer, konstnärer och författare upplevde sin utsikt förr, men också se dagens utsikter som lämnats in till museet.

25 september 2018

Kulturarv - skogen

Om skogens kulturarv och om det kan spela roll för regionens utveckling? Föreläsning på Folkuniversitetet i Umeå med Anna-Maria Rautio och Iréne Gustafson, Skogsmuseet i Lycksele.

10 oktober 2018

Skogsbrukets glömda hjältinnor

Föreläsning om kockor i skogen och det projekt som pågår för att samla in kockornas berättelser. Plats: Hembygdsgården i Sorsele. Ett arrangemang under Årets kulturkommun.

22 oktober 2018

Skogsbrand & brandekologi

Anders Granström, SLU, berättar om skogsbränder förr och nu, och om elden som olycka och som redskap i skogsskötseln. En del i serien MedVetenskap.

19 november 2018

Förändringar i skogen speglat via Riksskogstaxeringen

Anna-Lena Axelsson, SLU, berättar om Riksskogstaxeringen vars främsta syfte är att beskriva tillstånd, tillväxt och avverkning i våra skogar.

10 december 2018

Mårten Nilssons 107 år i Lappmarken

Gudrun Norstedt berättar om samers markanvändning i Ume lappmark, och om hur förutsättningarna förändrades vid 1700-talets mitt. Del av föreläsningsserien MedVetenskap.