Barktagningsdag för alla intresserade

14 juni 2018

Torsdag 14 juni kl 10-15  
VILL DU PROVA ATT SKÖRDA BARK MED TRADITIONELLA REDSKAP OCH METODER?

Vi åker ut i skogen för prova barktagning, en tradition som överlevt länge bland samer. Vi gör det vid den tid då barken är som godast och innehåller mest socker och mineraler. Ta hem en bit och spara till vinterns soppor!

Vi samlas kring frågor som: Vad är en barktäkt? Och varför tar man bark från tallar? Alla som vill får pröva att ta bark med traditionella samiska redskap tillverkade av horn och ben.Barktagningsredskapen har tillverkats efter historiska förebilder. De historiska föremålen finns nu utställda på Skogsmuseet i Lycksele.

Vi får veta mer om vad forskningen på barktäkter kommit fram till och vad barktäkter i terrängen kan berätta. På plats finns arkeologer, skogshistoriker, samiska kulturhistoriker från Skogsmuseet, Västerbottens museum och projektet "Aktene – Tillsammans för utveckling av samiskt kulturarv och språk".

Inga förkunskaper krävs.

Samling på parkeringen utanför Skogsmuseet i Lycksele för samåkning till barktagningsplatsen. Barktagningen sker med tillstånd från markägaren.

Medtag egen matsäck.

Kostnadsfritt. Ingen föranmälan.

VÄLKOMNA!
 

FRÅGOR?
Hör av dig till Adriana Aurelius, Skogsmuseet, tel 072-721 77 39

Ett samarbete mellan Skogsmuseet i Lycksele och Lycksele Sameförening.

Skogsmuseet i Lycksele ska under en ettårig förstudie undersöka förutsättningarna för VUARKKÁ – en mötesplats och ett visningsarkiv i Södra Lappland, där vi kan arbeta med nya sätt att lära sig mer om samisk historia och kultur, med utgångspunkt i föremål museets samlingar. Vuarkká (som betyder gömma/skattkammare på umesamiska) finansieras till största del av Statens Kulturråd och Region Västerbotten.  
Läs mer här!

 

Inbjudan 14 juni

barktagning_14_juni.pdf (0.7 MB)