Bark i dagarna tre!

13 juni 2018 till 15 juni 2018

Skogsmuseet i Lycksele/projekt Vuarkká hälsar dig välkommen till fördjupningsdagar på temat bark.
Är du intresserad av historia kring barktäkt och skogssamisk kultur?
Vill du pröva att ta bark med traditionella redskap och metoder?
Dyk ner i tallbarkens betydelse i samisk tradition tillsammans med oss!

13 juni kl 9-17  
Historia och barktagning – praktiskt perspektiv
Dagen inleds i Skogsmuseets utställning Samer i skog. Efter lunch åker vi ut och skördar bark med nygjorda redskap efter gamla förlagor. Vi testar och diskuterar vad som är enkelt och praktiskt, hur man vet när det är tid att ta bark och liknande. Vad kan vi utläsa av en barktäkt? Vad säger de om den människa som skördat barken?
Möjligt att ansluta från lunch.

14 juni kl 9-17  
Kulturlandskapet och barktäkter i terrängen 
Vi åker ut för att lära oss mer om hur de historiska barktäkterna ser ut och var i landskapet vi finner dem. Varför finns det så få kvar? Vad vet vi och vad vet vi inte om barktäkt? Vad säger oss de spår vi funnit? Vad har forskningen kommit fram till? Anna-Maria Rautio, skogshistoriker på Skogsmuseet guidar.

15 juni kl 9-17  
Barken i traditionell samisk matlagning medbark
Varför äter man bark? Hur blir den smaklig? Vi testar att rosta bark och jämför torkad med rostad, diskuterar olika sätt att mala eller på annat sätt bereda barken samtidigt som vi pratar om den forskning som finns och vad handeln med rött barkmjöl kan ha betytt för människorna och landskapet. På eftermiddagen finns möjlighet att skörda bark på gammalt vis igen (anges i anmälan)!
Möjligt att avsluta vid lunch.

Praktisk information
1 000 kr/deltagare och dag, inkl mat och resor under dagarna. Max 9 deltagare per dag.

ANMÄLAN & FRÅGOR
Senast 25 maj till Adriana Aurelius, Skogsmuseet, tel 072-721 77 39

Skogsmuseet i Lycksele ska under en ettårig förstudie undersöka förutsättningarna för VUARKKÁ – en mötesplats och ett visningsarkiv i Södra Lappland, där vi kan arbeta med nya sätt att lära sig mer om samisk historia och kultur, med utgångspunkt i föremål museets samlingar. Vuarkká (som betyder gömma/skattkammare på umesamiska) finansieras till största del av Statens Kulturråd och Region Västerbotten.  
Läs mer här!

 

Inbjudan

inbjudan_barkdagar.pdf (0.8 MB)